{ "title": "Balık Nasıl Kızartılır", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-nasil-kizartilir.jpg", "date": "21.01.2024 05:46:35", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Balık Nasıl Kızartılır, Balık suda yaşamını sürdüren susuz kalınca ölen ve sürekli su altında beslenen bir tür hayvan olmaktadır. Birçok balık çeşidi bulunmaktadır. Fakat balıkların hepsi yenmemektedir. Örneğin kılçığı çok olan balığı hemen hemen kimse kızartıp yemez. Daha çok kılçıksız balıklar kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bir de balık kızartmasını hemen hemen her bayan yapmamaktadır. Çünkü balık başlı başına zahmetli ve zor bir yemek türü olmaktadır özellikle balık pişen evden 2-3 gün boyunca rahatlıkla koku çıkmamaktadır. Bu da bayanları olumsuz yönden etkilediği için bahçesi olmayan kişiler çok kızartma tercih etmemektedir. Fakat balık zihni geliştirmekte ve kişiye vitamin vermektedir bu nedenle mutlaka sıklıkla tercih edilmelidir. Balık kızartması yapılmadan önce çok temiz bir şekilde yıkanmalı ve uzun süre terbiyesi yapılmalıdır. Bir de balık kızartması tercih edileceği zaman taze tercih edilmesi daha çok lezzetli olmaktadır. Bir de kızartma yapılıyor ise büyük balıklar bölünerek küçükleri ise tüm olarak kızartılır. Kızartma yaparken püf nokta ise balığın tavaya yapışmaması için una güzelce bulanması gerekmektedir. Örneğin bazı balıkların kızartılması oldukça eğlenceli olmaktadır. Hamsi, mezgit ve istavrit gibi küçük olan balıkları kızartırken tavadaki yağ iyice kızdırılır ve aynı zamanda balıklar unlanarak kızdırılmış olan yağın içerisine bırakılır. Balıklar isteğe bağlı tek tek de çevrilebilir fakat omlet gibi tavanın ağzı düz bir kapak ile kapatılarak ters çevrilir ve tekrar kapağa çevrilen balıklar tavaya bırakılır. Kızartılan balıklar daha sonra kızardıktan sonra servise sıcak sıcak bırakılır ve lezzetli ikram sağlanır.

Balık nasıl kızartılır denildiğinde ise vereceğim tarif ile kendinizden bir şaheser yaratabilirsiniz. Size önemli bir bilgi ise kızartılacak olan balıklara tuz, limon suyu veya karabiber ekleyebilirsiniz ve bu şekilde 15 dakika bekletip daha sonra kızartabilirsiniz. Daha lezzetli sonuçlar vermektedir. Balıklar boynunun altından karnına kadar yarılıp içi temizlenerek kuyruğu ve yüzgeçleri bir makas yardımı ile kesilir. Balıkların her iki taraflarındaki etleri, uzunlamasına doğru ortasındaki kalın kılçık hizasından kesilerek çıkartılır. Kuyruk kısımlarından et ile deri bıçakla birbirinden ayrılır. Bıçağın yüz tarafı deri kısmına doğru bükülerek deri yüzülür ve dilimlenir. Kesilen balıklar una batırıldıktan sonra dibi düz olan bir tavanın içerisinde kızaran yağa bırakılarak kızartılır. Örneğin canınız balık istedi pratik çözüm olarak 1 kilo hamsi ya da istavrit, 1 tabak mısır unu ve ayrıca bir miktar sıvı yağ kullanın. İlk olarak balıklar iyice yıkanır ve una mısır ununa belenir. Daha sonra kısık ateşte kızdırılan yağa balıklar koyulur ve eşit şekilde kızartılır. Kızarma sırasında üzerine limon sıkılarak tadı daha da lezzetlenir.
" } ] }