{ "title": "Balık Mevsimi", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-mevsimi.jpg", "date": "19.01.2024 06:19:48", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Balık Mevsimi, ülkemiz olarak 3 tarafı su ile çevrili bir ülke olarak ele alındığı takdirde balık çeşitleri olarak zengin bir ülkeye sahibiz. Fakat balıkların her birinin çeşidi olarak ayrı aylarda daha bol ve taze bir şekilde üretildiği de bir gerçektir. Balıkların taze tüketilmesi için her balığın zamanını iyi bilmeliyiz. Aksi takdirde bayat balıkları tüketebiliriz.

Balıkların mevsimlere göre farklılık göstermesinin sebepleri; her balık çeşidinin yumurtlama zamanları farklıdır ve buna bağlı olarak balık avlanma süreleri değişkenlik göstermektedir. Ayrıca balıkların yaşam koşullarına bağlı olarak göç etmeleri sırasında ülkemizde geçtiği sırada yakalanırlar. Bununla birlikte her balık için gerekli olan denizin ısı değerleri ve tuz değerleri değişkenlik gösterdiğinden üremeleri de buna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı her balığın mevsimi farklıdır. Sizde tükettiğiniz balıkların taze olmasını istiyorsanız ve balık avına çıkacaksanız oltanıza takılacak balıkları tespit etmek ve buna bağlı olarak balık avlamaya çıkmak için sizler için senenin her ayına bağlı olarak ülkemizde yetişen balık türlerini gruplar halinde açıklayacak olursak;

Balık Mevsimi Ocak; balık mevsimi ocak ayı, taze ve tam balık istiyorsanız ilk sırada hamsi ile kefal yer alır. Buna bağlı olarak lüfer, palamut uskumru gibi kış aylarının balıkları tazeliği korumaktadırlar. Bunların yanında çinakop, mezgit. Tekir ve kırlangıç diğer en çok tüketilen ve üretilen balıklar arasındadır.

Balık Mevsimi Şubat; balık mevsimi şubat ayı, kalkan balıkları mevsimin başlangıcıdır. Buna bağlı olarak kefal, tekir ve gümüş balığı oldukça fazlasıyla taze bir şekilde tüketilen aydır.

Balık Mevsimi Mart; balık mevsimi mart ayı, kalkan, lüfer ve kefalin en lezzetli ve taze olduğu dönemdir. Bundan dolayı, mart ayının en fazla tüketilen balık türlerindedir. Bu balıklara ek olarak gümüş balığı ve palamutta tüketilmektedir.

Balık Mevsimi Nisan; balık mevsimi nisan ayı, genel olarak kalkan balıkların mevsimidir. Kalkan balıkların en bol olduğu balık mevsimidir. Kalkanın yanında mercan, levrek ve kırlangıçta oldukça fazla tüketilmektedir.

Balık Mevsimi Mayıs; balık mevsimi mayıs ayı, genel olarak taze tüketilen balıklar; dil balığı, tekir, levrek, kılıç, iskorpit ve barbunya taze bir şekilde tüketilebilir.

Balık Mevsimi Haziran; balık mevsimi haziran ayı, balıklar için pek uygun bir ay değildir. Yumurtlama süreci ve buna bağlı olarak avlanma yasağından dolayı çok balık çeşidi bulamayabilirsiniz. Balık mevsimi haziran ayı için taze bulabileceğiniz balık türleri; levrek, barbunya tekir eşkir ve mercan balıklarını taze bir şekilde tüketebilirsiniz.

Balık Mevsimi Temmuz; balık mevsimi temmuz ayı, genel olarak bulabileceğiniz en taze balık çeşidi sardalya balıklarıdır. Sardalya balıklarına ek olarak, istavrit ve uskumru balıklarını da taze bir şekilde bulabilirsiniz.

Balık Mevsimi Ağustos; balık mevsimi ağustos ayı, palamut (Çingene palamudu) ve sardalya balıkların en bol ve taze oldukları mevsimdir. Buna bağlı olarak izmarit balığı ile kılıç balığı da taze bir şekilde tüketilebilir.

Balık Mevsimi Eylül; balık mevsimi eylül ayı, palamut ile sardalyanın en bol dönemdir. Bunların yanında en taze bulabileceğiniz diğer balık türleri; kılıç, istavrit ve kırlangıç balıklarını taze olarak tüketebilirsiniz.

Balık Mevsimi Ekim; balık mevsimi ekim ayı, balıkların bereket ayı olarak adlandırılan aydır. Palamut, lifer, istavrit, tekir, barbunya, levrek, mercan vb. Gibi balıkların denizlerde en bol olduğu dönemdir ve bu balık türlerini en taze olarak tüketebileceğiniz aydır.

Balık Mevsimi Kasım; balık mevsimi kasım ayı, ekim ayının devamı olarak nitelendirilir ve aynı şekilde belirtilen balıklar tazeliği korumakta ve bolluğuna devam etmektedir. Bu ay özellikle uskumrunun bol ve taze olarak tüketildiği ay olarak da geçer.

Balık Mevsimi Aralık; balık mevsimi aralık ayı, özellikle çingene palamudu, uskumru ve hamsinin en taze oldukları mevsimdir. Bunların yanında ek olarak lüfer, torik ve tekir balıklarının en taze ve en bol olduğu mevsimdir.
" } ] }