{ "title": "Balık Kokusu Nasıl Gider", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-kokusu-nasil-gider.jpg", "date": "19.01.2024 14:10:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Balık kokusu nasıl gider, balık pek çok evde severek tüketilen bir besindir. Bazılarımız balığı severek yediği gibi, balığın kokusundan da rahatsız olmaz. Balığı pişirdikten sonra mutfağı bir güzel havalandırır, yediği keyifli yemeğin mutluluğunu duyar. Ancak bazıları balığı çok sevmesine rağmen, balığın sonradan evde bıraktığı kokuyu dert eder. Hatta sırf bu nedenle kendini ve ailesini sevdiği balıktan mahrum bırakır. Evde güzel bir hafta sonu yemeğini balık ve salata ile geçirmekten kendinizi alıkoymayın. Balık kokusunu gidermek içinde bazı pratik bilgiler var. Bunları uyguladığınız takdirde evinizde gönül rahatlığıyla balık pişirebilir ve sevdiklerinizle tüketebilirsiniz.

Balık kokusu nasıl giderilir?

Balığın pişerken fazla kokmaması için, ilk yapmanız gereken balığın taze olmasına dikkat etmelisiniz. Taze balığın kokusu da lezzeti de farklı olur. Ayrıca dondurulmuş balıklar pişirilirken özellikle yağda kızartılırken daha fazla kokar. Bu nedenle koku konusunda hassas biriyseniz, mutlaka taze tezgâhtan balıklarınızı satın almalısınız.

Balığı pişirme sırasında kokunun giderilmesi için defne yaprağından yararlanabilirsiniz. Bu ister buğulama yoluyla ister ızgara yoluyla pişirilen balıklarda defne yaprağı kullanırsanız, balı kokusunu en aza indirebilirsiniz. Özellikle sütlü balık, buğulama, balık çorbası, ızgara gibi balık yemeklerinde bu pratik uygulamayı şiddetli tavsiye ediyoruz.

Balığı kızartarak tüketeceksiniz ister kızgın yağın içine atacağınız limon kabuğu ile isterseniz pişirdikten sonra ocağın üzerinde limon kabuğu yakabilirsiniz. En kısa sürede limon kabuğu balık kokusunu emecektir. Eğer limon bulamıyorsanız, portakal, mandalina gibi turunçgillerin kabukları da işinize yarayabilir.

Balık en fazla kızartılırken etrafa koku yayar. Bunun için evinizde tütsü, kokulu mu gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Balık kokusunu bastıracak olan bu kokular, bir nebze de olsa, yararlı olacaktır.

Bazı hanımlar balık kokusunu gidermek için kendilerinin kullandığı yöntemleri sıkça dostlarıyla paylaşırlar. Bunlardan birisi fincanın içinde kesme şeker ya da toz şeker eriterek, bunu balığın pişirildiği yerde bekletmek. Bu önlem balık kokusunu emmektedir.

Balık yedikten sonra ellerinizdeki balık kokusu içinde, limondan yararlanabilirsiniz. Ellerinizi limon suyuyla ovabilirsiniz. Ardından bol suyla elleriniz yıkayın.

Balığınızı güzelce pişirdiniz. Şimdi küçük bir tencereye biraz su koyun. İçine defne yaprağı, kabuk ya da toz tarçın, limon suyu, sirke ve karanfil koyarak, ocağın üzerinde kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Bu yöntem balık kokusunu gidermek için işinize yarayacak.

Balık kızartılırken yapın içine limon kabuğu koyacağınız gibi, maydanozda koyabilirsiniz. Bu yöntemde pişerken kokunun oluşmasına önemli bir oranda engel olacaktır.

Balık kokusunun fazla rahatsız edecek derecede olmaması için, öncelikle balığın kızartıldığı tavanın, kızartma yağının en kısa sürede ortadan kaldırılması gerekir. Yemeği yedikten sonra da kullanılan tabak, çatal, bıçak gibi malzemelerde hemen yıkanmalıdır. Bunları mutfak tezgâhının üzerinde bekletirseniz, balık kokusu daha yoğun şekilde etkili olacaktır.

Balık pişirilen evde olmazsa olmaz evin havalandırılmasıdır. En kısa sürede evde hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Balık pişirme sırasında aspiratörü de kullanmalısınız.

Balığı çok seviyorsanız, yukarıda verdiğimiz önlemlerde fayda etmiyor diyorsanız, size yapacağımız son öneri balığı balkonunuzda elektrik ızgarayla ya da küçük piknik tüpü üzerinde pişirebilirsiniz. Kendinizi bu faydalı besinden mahrum bırakmayın. Özellikle çocuklarınız varsa, gelişimlerini destekleyecek balığı mutlaka her hafta en az 1 defa pişirin.
" } ] }