{ "title": "Balık Hastalıkları", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-hastaliklari.jpg", "date": "23.01.2024 03:08:30", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Balık hastalıkları su altı dünyasının bu harika canlılarının bize yaşattığı zevkler denli onların daha iyi yaşayabilmeleri amaçlı birtakım gereksinimleri meydana geldiğini da unutmamalıyız. Her balığın nasıl ayrı bir çekiciliği varsa, hijyenik olabilmeleri amaçlı de yapılarına uyumlu ayrı ortamlara ihtiyaçları vardır.

Öncelikle beslediğimiz balığın platform gereksinimlerini bilmeli ve akvaryumun biyolojik dengesini (PH-GH.) onların aradığı düzeyde ayarlamalıyız. İşte akvaryumunuz da sık sık görebileceğiniz hastalık türlerinden bazıları;

Beyaz benek: Çok Fazla sık rastlanan ve tedbir alınmazsa kısa sürede yaygınlaşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta balığın vücudu minik beyaz lekelerle kaplanır. İyileştirme amaçlı ilk olarak ısıyı sabit tutmak ve piyasada kolayca temin edebileceğimiz ilaçları kullanmamız gerekir.

Oodınıum: Kuyruk ve kanatlarda çürümeyle başlar ve ağır ağır bu kısımlarda parçalanmaya yol açar. Gövdeye ilerlediğinde ise bu sağlık sorunu iyileştirme eylemek ise çok fazla kolay değildir. İyileştirme amaçlı Oodınium ilaçları kullanışlı.

Mantar: Çoğunlukla yaralanmış balıklarda gözüken ve balığın yaralanmış ve hırpalanmış bölgelerinde başlayan bir hastalıktır. Kısa sürede kök salıp vücutta pamukçuklar oluşturmaya başlar. İyileştirme amaçlı petshoplardaki mantar ilaçlarından faydalanılabilir.

Not: Hasta balıklarınızın tedavilerinde kullanılmak üzere minik bir akvaryum temin etmenizi öneririz. Bu sayede hastalığın tüm balıklarınıza bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Hijyenik bir akvaryum ve hijyenik balıklar, her akvaryum severin basit dileklerinden biridir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi balık hastalıklarında da erken müdahale çok fazla önemlidir. Bu sebeple balıklarımızın normal davranışlarındaki değişiklikler üstünde önemle durulmalıdır.

Sağlığı bozulan balığı tanımak çok fazla kolaydır. Balık türüne has renk ve davranışları yitirir. Renkleri solar, iştahını kaybeder, çevresi ile ilgisi azalır, hareketleri anormalleşir. Hastalık unsuru akvaryuma spontane girmez. Onları akvaryuma biz kendi ellerimizle, akvaryumun içine koyulan hastalıklı bir balık, temiz olduğundan emin olunmayan yem ya da bitki gibi elemanlarla sokarız. Netice olarak balıklarımıza sağladığımız platform ve besin onların sağlıklarını bozacak nitelikte olmamalıdır.

Bir akvaryumda hastalık oluşturabilecek etkenler nelerdir?
Akvaryumda bir hastalık fark ettiğimiz zaman yapmamız gerekli olan ilk şey hastalık balıkların hepsinde değilse hasta balığı diğerlerinden ayırıp hastalığın sebeplerini araştırmaktır. Bu araştırmayı da kendimize birtakım sualler sorarak yapabiliriz:
Bütün bu ve gibi sorulara verdiğimiz cevaplardan daha sonra iş yalnızca güvenilir bir kaynağa (Daha deneyimli bir tanesi, akvaryumcunuz, kitaplar. Gibi) ya da tecrübelerinize başvurup hastalığın adını koymaktır.
" } ] }