{ "title": "Balık Füme Nasıl Yapılır", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-fume-nasil-yapilir(1).jpg", "date": "21.01.2024 07:28:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Balık füme nasıl yapılır, balık füme tütsüleme, isleme, dumanlama yöntemi olarak bilinir. Balık restoranlarında son zamanlarda rağbet gören bir pişirme yöntemidir. Et, tavuk gibi besinlerde de uygulanan bu yöntem, balıklarda da tercih edilir. Farklı lezzetler arayan kişiler bunu kendi evlerinde de hazırlayabilir. Bir anlamda balığın ateş görmeden pişirilmesi demek olan balık füme, isli lezzetiyle çoğu kişinin beğenisini kazanır. Bu pişirme yöntemi soğuk ve sıcak tütsüleme şeklinde hazırlanabilir. Soğuk tütsüleme yöntemi biraz daha donanım isteyen, bahçede, açık arazide yapılan pişirme şeklidir. Ancak kapalı kapta yapılan sıcak tütsüleme işlemini evinizin mutfağında, bahçede yapabilirsiniz.

Balık füme nasıl yapılır?

Balık füme yapmak için, tercihiniz yağlı balıklar olmalı. Özellikle alabalık, mersin balığı, istavrit, somon, yılan balığı, sardalya, lüfer gibi balıklar bunun için uygun olur. Eğer yağsız balık kullanırsanız, tütsüleme yaparken kuruma, sertleşme gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.

İlk olarak taze balıkları iyice yıkayın. İç kısımlarını ayıklayarak çıkarın. İçeride omurga çevresinde kan parçaları kalmaması için, iyice karın zarını temizleyin. Balığın genellikle kafası ve solungaçları üzerinde kalır. Arzu ederseniz kafasını alabilirsiniz. İsterseniz iri olan balıkları parçalara da kesebilirsiniz. Daha sonra tuzlama işlemine geçin. Balık parçalarını tuza batırın, iyice tuzla sıvayın. Balığın karın boşluğunu da iyice tuzlayın. Eğer kafası ve solungaçları balığın üzerindeyse, özellikle solungaçları iyice tuzlayın. Daha sonra tuzlanmış balıkları karınları yukarıda kalacak şekilde bir kabın içine dizin. Bu şekilde 8-10 saat bekletin. Bundan sonra çiroz yapar gibi, balıkları kuyruklarından güneş alan hafif rüzgârlı olan bir yerde asarak kurutun. Balıkların iyice kuruması için karınlarının açık olmasına dikkat edin. Eğer karnına parmağınızla bastığınızda, içeride parmak izi kalırsa balığın kuruma işlemi tamamlanmıştır.

Kurutma işlemi sırasında tütsü yapılacak fırın hazırlanır. İsterseniz bahçede mangal yakıp, dibine yapraklı bir ağacın parçalarından ya da talaşından serilir. Bu malzemelerin 6 cm üzerine de ızgara yerleştirilir. Kurumuş olan balıklar ızgaranın üzerine konur. Üzeri kapatılır. Ancak balıklar mangala değmemeli, biçimleri bozulmamalıdır. Mangal ateşin üzerine konularak, içindeki ağaç parçalarının çıkardığı dumanla tütsülenir. İlk olarak ağaç parçalarının rutubeti gideceğinden, oksijen azalacak ve alev almayacaktır. Balık füme işte bu durumda çıkan dumanla lezzetli olur. Yaklaşık 20 dakika kadar bu şekilde pişen balığın kapağını açmadan yarım saat soğutun. Böylece duman kokusu balıklara iyice siner. Balık füme uzun süre dayanabilen bir besindir.

Afiyet olsun.
" } ] }