{ "title": "Balık Çiftleşmesi", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-ciftlesmesi.jpg", "date": "19.01.2024 01:54:06", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Balık Çiftleşmesi, Balıklar suda yaşayan ve hemen hemen herkesin ilgili alanı olan ve susuz kaldıklarında yaşamını yitirebilen bir tür hayvan olmaktadır. Solungaçlarıyla solunum yapmakta olan bu soğukkanlı canlıların en çok bilinen özelliklerinden birisi de soğukkanlı olmalarıdır. Fakat evlerde, ofislerde görünümü birada olsa mekânı birazda olsa güzelleştirmek amaçlı beslenmektedir. Rengarenk balıklar genelde sadece dış görünüş ve genel davranışlarıyla tanınmaktadır. Balıkların yaşamsal faaliyeti olan bir özelliği ise çiftleşmedir. Ancak bu özelliği sadece merakı olanlar araştırma yaptıkları için daha iyi bilmektedir. Günümüzde en çok merak edilen olay balıkların nasıl çiftleştiği ve nasıl çoğaldıkları olmaktadır.

Balık çiftleşmesi olarak şu şekilde açıklama yapılmaktadır.

Üreme organlarına genel olarak gonad ismi verilmektedir. Dişilerdeki gonad ovaryum, erkeklerdeki ise testis olmaktadır. Bu üreme organları çiftleşme dönemlerine yaklaşıldığı zaman kendilerine has biçim ve renge bürünmektedir. Mesela akvaryum kahverengi bir renk alır ve taneli bir yapıya bürünür. Erkek için ise testis üreme mevsiminde beyaza bürünmektedir. Genel olarak tatlı su balıkları yumurtayla çoğalmaktadır. Bu üreme biçimi ise döllenme balığın dışında yani harici gerçekleşmektedir. Dişi balık yumurtalarını, erkek balık ise spermlerini suya bırakarak spermler suda serbest bulunan yumurtaları döllemektedir. Bundan dolayı üreme organları tatlı su balıklarında gelişmemektedir. Balıkların üremesinde kuluçka süresi türden türe değişiklik göstermektedir. Bu değişikliğe bir diğer etken ise suyun sıcaklığı olmaktadır. Su ne kadar sıcak ise kuluçka süresi o kadar kısa olmaktadır. Örneğin bir balık türünde 5 derecede 82 gün olan kuluçka süresi, 10 derecede 41 güne düşürülebilir.
" } ] }