{ "title": "Balık Çeşitleri", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 11:33:18", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Balık çeşitleri, oldukça fazladır.

Acıbalık: Bitki ve küçük hayvanlarla beslenen acıbalık, yağışlı akarsularda bulunur. Boyları en fazla 9 cm'ye kadar büyür. Nisan ve haziran ayları arasında üreme gösteren bu balık türü Karadeniz, Marmara ve Trakya'da bulunur. Küçük bir balık olan acıbalıklar üremelerini bir midye içerisinde gerçekleştirirler. Böylece küçük varlıklarıyla yok olmadan güvenli bir üreme gerçekleştirmiş olurlar.

Akya: Küçük balıklarla beslenerek, dipte yaşayan bir balık türüdür. Az sürüler halinde gezerler. Boyları 50-100 cm, ağırlıkları 60 kg olan akyalar, etrafındaki bütün balıkları acımasızca yer. Kuzu, Leka, Çıplak ve İskender olarak da bilinen akya balığının nesli, çok avlanıldığından tükenmek üzeredir.

Afangus: Ülkemizde çeşitli türü bulunan afanguslar, Ege ve Akdeniz'in sahillerine doğru akan sularda yaşarlar. Akvaryum balığı olarak da yetiştirilen balıklar sakin ve az akıntılı bölgelerde yuvalama yaparlar. Tuzlu sulara da uyum sağlayabilen afangus türü balıkların boyları 5-6 cm'dir.

Ankara çamur balığı: Adından anlaşıldığı gibi göl ve akarsuların çamurlu, kumlu yerlerinde yaşarlar. Kumlardan çektikleri böcek ve benzeri şeylerle beslenirler. Sığ suların ısısına dayanıklı olan balıklar, yumurtalarını da mayıs-haziran aylarında kumlara kıyılara bırakırlar. Ülkemizde orta ve doğu Anadolu bölgesinin göl ve akarsularında bulunurlar.

Ay balığı: Akdeniz açıklarında ve okyanuslarda yaşayan ay balığı, pervane balığı diye de adlandırılır. Fazla hareketli bir balık türü değildir. Uzun göçler yapmaz. 20-25 yıl yaşayıp, ahtapot, deniz anası, mürekkep balığı gibi balıklarla beslenirler. Yazın sonlarına doğru 300 milyon kadar döktükleri yumurtaların çoğu yem olarak yok olur. Boyları en faz 3 cm, ağırlıkları 1500 kg erişen ay balığının eti tüketim için pek uygun değildir. Bu yüzden ticari bir değeri de yoktur.

Bakalyaro: Mezgit gibi beyaz eti ve lezzeti sayesinde ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Karadeniz'de bulunma oranı Ege'ye göre çok yüksektir. Sahil yakınlarında 3-4 metre diplerde çok fazla göç yapmadan yaşarlar. Şubat - mayıs ayları arasında üreme yaparlar. Büyüklükleri ortalama 15-20 cm'dir. En fazla 40-50 cm'ye kadar ulaşırlar.

Balon balığı: Eti zehirli bir balık çeşididir. Üreme zamanında yavrularını korumak için ürettiği zehir, zehirlenmeye ve karaciğer hastalıklarına sebep olur. Üreme dönemi geçtikten sonra yani bahar ve yaz ayları dışında iyice temizlenerek tüketilebilir. Kılçıksız ve lezzetli bir ete sahip olsa da balığın tüketilmesi risklidir. 100 metre açıklarda yaşayıp kıyıya fazla yanaşmazlar. Düz dişlerinden dolayı avlanma sırasında parmaklara zarar verebilir. Sudan çıkınca kurbağa sesi gibi ses çıkardıklarından kurbağa balığı diye de adlandırılır.

Barbunya balığı: Tatlı bir renge sahip olan barbunyalar sıcak iklimlerin; ılık sularında bulunurlar. Çamurlu ve kumlu sahillerin 300 metre derininde sürü halinde yaşarlar. Boyları 12-15 cm'dir. 10 yıl yaşayan balıkların eti lezzetlidir ve bolca avlanır. Bu sayede ekonomik değeri vardır. Isınan suyun durumuna göre mevsimsel göçler yaparlar.

Berber balığı: Sahip olduğu renk sayesinde denizlere güzellik katan berber balığının av oranı düşüktür. Ekonomik değeri fazla yoktur. Sıcak denizlerde, çamurlu, çakıllı bölgelerin 50-300 metre derinliklerinde yaşarlar.

Büyükbaş kayabalığı: Yuva edindiği bölgeye bağlı olan bir balık türüdür. Trakya ve Karadeniz'e akan nehirlerde çoğunluk gösterirler. Boyları 22 cm'ye kadar ulaşabilen balıklar, küçük kabuklular ile beslenirler. Yuvalarına sahip çıkmak için başka tür balıklara karşı saldırgan olurlar. Nisan ve mayıs ayları arası dişiler yumurtalarını kumsala yapıştırır, erkek balıklar da gözcülük ederler. Bulundukları bölgeye göre ticari değeri değişse de lezzetli eti ile sağlığa yararlı bir besin türüdür.

Çaça: Karadeniz'in batısında 13-15 cm büyüklüğünde bulunan balıkların avlanma oranı lezzetinden dolayı düşüktür. Üremeleri mayıs-haziran ayları arasında olur. Balık yavrularını ve planktonlar yiyerek beslenirler ve kendileri de uskumru, torik, palamut gibi ekonomi değeri yüksek balıkların yemi olurlar. Kuzey Avrupa'da konserve olarak tüketilir.

Çamuka: Gümüş türünden bir balıktır. Ilıman ve sıcak sularda fazla derin olmayan kumlu ve çakıllı bölgelerde yaşarlar. Boyları ortalama 10-12 cm'dir. Sıcaklığa göre üreme vakitlerinde değişme olur. Eti beyaz ve lezzetlidir.

Çapak balığı: Marmara ve Karadeniz'de bulunan bir balıktır. Boyları en fazla 70 cm olur. Ağırlıkları ise ortalama 3 kg'dır. Yosunlarla, kurt ve böceklerle beslenirler. 1 kg'dan az olan balıkların eti lezzetli olmadığında onlar yem için idealdir. 10 yıl yaşayabilen çapak balığı 100,000 yumurta ile mayıs-haziran ayları arasında üreme yapar.

Dikenli öksüz: Marmara, Akdeniz ve Egede bulunur. Sahillerin 40-400 metre derinliklerinde kumlu, çakıllı bölgelerinde yaşar. Dikenli öksüz balığının küçüğüne mıcır, büyüğüne ise çuka denir. Boyları 10-15 cm'dir. 30 cm'e kadar büyüyebilir. Çift olarak gezerler ve yosunlar, otlar, yumuşakçalar ile beslenirler. Eti lezzetli olmasına rağmen az bulundukları için fazla avlanamazlar.

Dil balığı: Her mevsim bulunan bir balık türüdür. Bu sebeple ekonomik olarak iyidir. Ülkemizde denizlerin 300-500 metre deriliklerinde yaşarlar. Diğer yassı balıklarda olduğu gibi fazla hareket ve göç etmezler. Dipte bulunan omurgasızları, böcekleri ve küçük balıklar yemleridir. Boyları 25 cm'dir. Bahar aylarında kıyılara yaklaşırlar. Haziran - temmuz aylarında ise üreme yaparlar. Her mevsimde bulur fakat kışın etleri daha dolgundur.
" } ] }