{ "title": "Balık Bakımı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-bakimi.jpg", "date": "21.01.2024 17:13:21", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Balık Bakımı, bilenler bilir balıkların özellikle rengarenk olan akvaryum balıkların insana kattığı huzur hiçbir şekilde rakamlarla satın alınamayacak bir servettir. Günümüzde çalışma temposu ve stresli bir hayat şartlarında hiç kuşkusuz ruhumuzu dinlendiren balıkların hayatımızda ayrı bir önemi vardır. Evinizde işyeriniz de aksesuar olarak kattığı güzel görüntünün yanında ruhumuzu dinlendiren ve tüm streslerimizi almaktadır. Bundan dolayı, balıkların bakımlarına önem verilmelidir. Balıklar her şeyden önce canlı birer yaratıklar olduğundan, onların da diğer canlılar gibi birtakım ihtiyaçları ve sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürmeleri gerekmektedir. Bundan dolayı, bizlere önemli görevler düşmektedir. Balık bakımı her ne kadar zahmetli görünse de işe koyulunca aslında huzur verici ve balıkların bakımlarını gerçekleştirirken sevinerek yapılan bir eylemdir. Balıklara olan tutkunuz her geçen gün artacağından zahmetli olarak görülen eylem bir süreden sonra zevkle yapılan bir eyleme dönüşecektir. Fakat balıkların bakımlarını gerçekleştirirken her şeyden önce balıkların bakımı hakkında yeterli bir bilgiye sahip olduktan sonra yapılmalıdır. Balıkların hayatlarını iyi analiz etmeli ve balıklar için neyin yararlı neyin zararlı olduğunu iyi analiz ettikten sonra işe konulmalısınız. Aksi takdirde balıklara baktığınızı sandığınız sırada; aksine hayatlarını zorlaştırabilirsiniz. Bundan dolayı balıkların bakımlarını, yani bir akvaryumda bulunan tüm ayrıntıları ve yapmanız gerekenleri ayrı başlıklar altında açıklayacak olursak;

Filtre Önemi ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Filtreler akvaryum içindeki balıkların bir nevi havalandırması olarak görev görmektedir. Balıklar genel olarak incelendiğinde balıklar besinleri yedikleri andan kısa bir süre sonra direkt olarak dışkı olarak vücuttan atmaktadır. Bundan dolayı balıkların akvaryumları havalandırılmalıdır. Yaşadıkları su devir daim etmelidir. Bundan dolayı fitrelerin önemli bir yeri vardır. Filtreler piyasada iki farklı bulunmaktadır. Bunlar iç filtre ve dış filtreler. Akvaryuma takmış olduğunuz filtrelerin bakımlarını günlük ve aylık olmak üzere iki farklı aşamada gerçekleştirmelisiniz. Günlük olarak fitrenizin su çıkış noktasına göz atınız. Düzgün çalıştığından emin olun. Aylık bakımı ise ayda bir kere filtrenizi sökün ve her iki ucunu temizleyin. Suyun çıkış noktalarını temizleyin. Mutlaka tıkandığını göreceksiniz. Temizleme işlemi gerçekleştirirken kullandığınız bez veya süngerde kesinlikle deterjan vb. Kimyasallar kullanmayın.

Akvaryum İçi Aksesuarlar ve Suyun Bakımı Nasıl Yapılır?

Balık bakımında aksesuarlar, kum ve balıkların dolaşacakları ve oyun oynayacakları ortamın sağlanması için kum, tünel ve bitkiler vb. Gibi aksesuarlar balıkların ruh halini ve hızlı gelişimi açısından önemlidir. Akvaryumun alt kısmına sermiş olduğunuz kumların ebatlarını iyi tespit etmelisiniz. Balıklar akvaryum içindeki bu kumları karıştırmayı çok severler ve ağızlarına kumları alarak geri bırakırlar. Bundan dolayı kumlar ağızlarına girecek kadar büyük, yutacakları kadar küçük olmamalıdır. Kumları büyük akvaryumlarda senede bir değiştirebilirsiniz. Hatta düzenli suyunu değiştiriyorsanız, uzun yıllar kumları değiştirmenize gerek kalmayabilir. Diğer aksesuarları ise iyi analiz etmelisiniz. Çoğu akvaryum balıkları akvaryumda bulunan tüneller, evler gibi güzel görüntü yaratan aksesuarların arasına sıkışarak ölmektedir. Bundan dolayı aksesuarları içine atmadan önce iyi gözlemleyiniz. Balık bakımında bir diğer önemli husus, balıkların yaşam alanlarının en önemlisi suyunu düzenli olarak haftada bir değiştirmelisiniz. Normal boyuttaki bir akvaryumda bulunan suyun düzenli olarak haftada bir %20-25'i kadar alarak yerine tekrardan aynı ölçütte suyunu ekleyerek değiştirin. Fakat burada dikkat etmeniz gereken husus suyunu değiştirirken akvaryumun üstünden suyunu asla almayın. Akvaryumun alt kısmında bulunan hortumdan alınız. Bu şekilde alt kısımda bulunan yosunlar, bakteriler vb. Gibi zararlı maddeleri arındırabilirsiniz.

Akvaryumun Isı Değerleri ve Balık Yemleri

Balıklar içinin ısı değerlerinin stabil tutulması önemlidir. Genel olarak 22-25 derece aralarında ısı değerleri sağlanmalıdır. Bundan dolayı balık bakımı için akvaryum içine takılan termometreler tedarik edilmelidir ve günlük olarak takip edilmelidir. Özellikle yavru Japon balıklar için günlük olarak güneş enerjisine ihtiyaç vardır. Balık bakımı aşamasında doğal ısı değerlerini sağlamak için güneş görebilecekleri bir alanda tercih ediniz. Akvaryumun konumu belirlenirken günlük maksimum 2 saat kadar güneş görebilecekleri bir ortam sağlandığı takdirde; yavru Japon balıkları hızı gelişim göstereceklerdir. Balıkların diğer bir ihtiyacı ise günlük olarak besinleri karşılanmalıdır. Piyasada birçok balık yemleri mevcuttur. Uygun olanı tedarik ettikten sonra günlük olarak 3 kere olmak koşuluyla 7-8 saatte birçok olmayacak şekilde yemlerini atabilirsiniz. Fazla olmamasına özen gösterin.
" } ] }