{ "title": "Balık Avı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-avi.jpg", "date": "20.01.2024 16:02:17", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Balık Avı, ruhumuzu dinlendiren ve huzur veren hobilerin başında yer almaktadır. Balık avı bireysel ve grup şeklinde olmak üzere iki farklı ortamlarda yapılmaktadır. Fakat balık avı genel olarak tek başına bireysel olarak kendine zaman ayırmak isteyenler arasında yapılmaktadır. Balık avı, günümüzde çalışma temposu ve hayat şartları, genel olarak düşünüldüğü takdirde balık avı hobi olmaktan ziyade yani boş zamanları değerlendirmek yerine artık balık avları için zaman ayırma noktasına gelmiş ve bağımlılık yaparcasına tutkulu bir şekilde balık avı gerçekleşmektedir. Balık avı, ruhu dinlendirme ile bir nevi hayatımızda birçok sorun ile karşılaşıldığında verilecek kararların doğru ve mantıklı bir karar vermek için yardımcı olmaktadır. Yalnız kalındığından ve birçok sorunun çözümünü balık avı gerçekleşirken, bekleme aşamasında verebilirsiniz. Çünkü balık avı, insanın kendini düşünebildiği en doğru ortamdır. Balık avı tutkunları giderek artmaktadır. Sizde balık avına çıkmak istiyorsanız; gerekli ekipmanlar ve gerekli donanımlara sahip olduktan sonra çıkmalısınız. Aksi takdirde balık avı, hiçbir balık avlayamadıktan sonra sıkıcı bir hal alabilir. Balık avı ister kıyıda ister teknede denize açılarak yapılabilir. Birçok farklı balık avı için kullanılan yöntem ve aletler vardır. Bunların her birini ayrı başlıklar altında açıklayacak olursak;

Balık Avına Çıkmadan Önce Ön Hazırlık Aşaması

Balık avına çıkmadan önce ön hazırlık olarak gerekli bazı ekipmanlara sahip olmalısınız. Ayrıca gerekli ekipmanla birlikte balık avına çıkacağınız zamanı da iyi ayarlamalısınız. Balık avına çıkmadan önce hedeflediğiniz balık türünün mevsimini çok iyi bilmelisiniz ve mevsimini bilmekle birlikte kıyada ve denizde günün hangi saatte kıyaya yaklaştığını ve tekne ile açılacaksınız, günün hangi saatinde denize açıldıklarını iyi bilmeli yani, balıklar hakkında genel bir bilgiye sahip olmalısınız. Balık avına çıkmadan önce balıklar hakkında gerekli ön araştırma yapmadığınız takdirde günü boş geçirebilirsiniz. Balıklar için gerekli ön araştırmaları yaptıktan sonra balık avını gerçekleştireceğiniz alanı kafanızda belirledikten sonra yanınızda götüreceğiniz ekipmanlar eksiksiz olmalıdır. Her türlü noksansız bir ekipmanlara sahip olmanız balık avında sizi başarılı sonuçlara götürerek günü boş geçirmemenize olanak sağlayacaktır. Bundan dolayı, bizde yanınızda götürmeniz gereken balık avı ekipmanlarını maddeler halinde açıklayacak olursak;

Olta ve Kamış

Balık avında gerekli olan malzemelerin başında yer almaktadır. Olta ve kamışlarda dikkat edeceğiniz bazı noktalar vardır. Bunlar; ilk olarak oltanızın çekim olarak ağırlık düzeyi yüksek olmalıdır. Makara kolunun kaygan olmamasına dikkat ediniz. Çünkü eliniz suyla temas edeceğinden olta alacaksınız olta kolları kaygan olmayan kollar olmalıdır. Kamış ise genel olarak kırılmayacak şekilde sağlam olmalıdır. Çünkü balık avı sırasında hiç ummadığınız anda büyük balıklara rast gelebilirsiniz. Mümkün olduğunca sağlam kamışları tercih ediniz. Ayrıca kamışların uzun olanlarını kullanın. Çünkü balık avı sırasında oltanın ucundaki kurşunu mümkün olduğu kadar ileri atmak zorundasınız. Bunun içinde kamışın tam olarak açılması gerekmektedir. Minimum 2 metre kadar açılacak kamışları tercih ediniz.

Misina ve İğneler

Misina ve iğneler, balık avında gerekli olan bir diğer ekipman malzemeleridir. Balık avında kullanılan misinalar ve iğneleri hazırlamadan ve kullanmadan önce avlayacağınız balık türünü iyi tespit etmeli ve ona göre misina ve iğneleri kullanmalısınız. Balık avında misinalar genel olarak kamışa ve oltaya takılan sert ve güçlü halatlardır. En ucunda birer kurşunu bulunmaktadır. Misinalarda dikkat etmeniz gereken balık avlamadan önce sağlam olduğundan emin olmanızdır. Piyasada birçok farklı misinalar mevcuttur. Her birinin maksimum kaldırım gücüne bağlı olarak genişlikleri mevcuttur. Balık avı için en ideal misina ölçütü 0.25 m kalınlığındaki misinaları tercih etmenizdir. İnce olan sağlamlık konusunda güven vermeyen misinalar ile balık avına çıktığınız takdirde büyük bir balık avladığınız sırada kopma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Bundan dolayı sağlam olmayan misinalar sizi yarı yolda bırakabilir. Balık avı ekipmanlarda bir diğer bulundurmanız gereken ekipmanlar arasında bulunan iğneleri iyi tespit etmelisiniz. Balık avı öncesinde hedeflediğiniz balıkların genel olarak ortalama olarak büyüklüğünü iyi tespit etmelisiniz. Ona göre misinanın ucuna iğnesini takmalısınız. Aksi takdirde küçük iğneler büyük balıklara etki yaratmayacağı gibi büyük iğnelerde küçük balıklara etki yaratmayacaktır.

Balık Avında Yeri ve Zamanının Tespiti

Balık avında yer ve zamanın doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Her balığın yaşam alanları farklıdır. Fakat balık avı için yer olarak; balıklar genel olarak kayalık ve çakıl alanları severler ve kesinlikle yosunlu bölgelerde dolaşmazlar. Bundan dolayı, oltayı atacağınız alanı bu yönde tespit etmelisiniz. Bir diğeri ise zaman olarak balıklar gün içinde dolaşımını gerçekleştirirken akşam üstü yani, gün batımı ile kıyaya yaklaşırlar ve gün doğumu ile yani gece yarısından sonra tekrardan denizlere açılırlar. İdeal balık avı, süresi gün batımına doğru ile gece yarısı arasındaki süreçtir.
" } ] }