{ "title": "Balık Alerjisi", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/balik-alerjisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 01:41:44", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Balık alerjisi: Karşılaştığımız gıda alerjileri içerisinde balık alerjiside bulunur. Balık alerjili kisilerin büyük kısmında her türlü balığa karşı alerji gelişe bilmektedir. Kalan kısmında ise belli başlı balık türlerine karşı görülmektedir. Balıktaki alerjiye sebep olan protein ısıdan kaynaklanır ve pişirme ile budurum ortadan kalkmaz.

Balık alerjisi belirtileri nelerdir?

Karın ağrısı, astım tipi solunum sıkıntıları, döküntü, gözde ve burunda akıntı görülür. Nadir durumlarda ciddi anafilaktik şok görüldüğü saptanmıştır. Gıda zehirlenmesinden farklı olarak enfeksiyon bulgusu vermemekte, alerji bulguları verdiği ve yalnız duyarlı olan insanlarda görülmektedir. Aynı tür balığı yiyen kişilerden sadece o balığa alerjisi olan etkilenmektedir. Diğer gıdalarda olduğu gibi balığın kokmasından kaynaklı gıda zehirlenmesi ise o balığı yiyen herkeste aynı belirtilere yol açmaktadır. Alerji ve gıda zehirlenmesiyle karıştırılan ve uskumru, hamsi, ringa gibi skombroid denilmekte olan balık ailesine özgü bir hastalık tablosu söz konusudur. Tıbbi kaynaklarda balık zehirlemesi olarak bilinen bu tablo, bayat balık oluşu nedeniyle mikrobik gıda zehirlenmesine, işin içinde histamin bulunması sebebiyle de gıda alerjisine benzemektedir.
Balık alerjisinin normal alerjiden farkı
" } ] }