{ "title": "Astronot Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/astronot-baligi.jpg", "date": "19.01.2024 03:11:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Astronot balığı, Güney Amerika'da Amazon nehrinde doğal yaşamlarını süren, oldukça saldırgan balıklardır. Oscar adıyla da tanınırlar. Boyları yaklaşık 30-40 cm arasında olabilir. Özellikle küçük boydaki, zayıf balıklarla aynı akvaryum içinde beslenmeleri tavsiye edilmez. Bu saldırgan ve etobur balıklar, aynı zamanda otçulda beslenebilir. Akvaryumun büyük olması, su sıcaklığının 23-37 derecede, sertlik derecesinin 6,5-7 olması astronot balığı beslemek için uygundur. Balığın bakımı oldukça deneyim istediğinden, amatörler için tavsiye edilmez.

Uygun şartlar oluşturulursa, balıklar eşleriyle birlikte akvaryumda üretilebilir. Yumurtalara erkek ve dişiler birlikte bakarlar. Bir defada yaklaşık 2000 yumurtayı düz bir yüzeye bırakan astronot balığı, kısa sürede gelişir. Büyük boyda olduklarından, mutlaka akvaryum geniş tutulmalıdır. Küçük akvaryumlarda yaşayamazlar. Hemen strese girme özellikleri vardır. Beslenmede iştahı açık bir balık olduklarından, suyu çok kirletebilirler. Bu yüzden filtreleme sistemi çok uygun şekilde kurulmalıdır. Beslenmeleri için sert yapıdaki çiklet türleri tercih edilebilir. Özellikle tavuk ciğerini çok sevdiklerinden, haftada bir defa olsa da balıkların beslenmesinde yer almalıdır.

Ortalama yaşam süreleri 10 yıl kadar olsa da daha uzun süre yaşadıkları da bilinir. Güçlü bir yapıda olduklarından, akvaryumun dibine konulan bitki, çakıl ve taşları bile oynatabilirler. Ancak dost canlısı olduklarından, sahipleriyle de iyi anlaşırlar. Buna rağmen akvaryumun içinde lepisdes, moli, Japon balığı gibi balıklarla birlikte bakılamazlar. Astronot balıklarında cinsiyet ayrımının yapılması oldukça güçtür. Sadece üreme döneminde tüp çıkaran balıklarda buna göre cinsiyet ayrımı yapılması söz konusu olabilir. Çünkü dişilerdeki tüp geniş ve oval yapıda, erkeklerde ise hem sivri hem de dardır. Büyüme erkeklerde daha hızlıdır. Astronot balıklarının bakımı zor olduğundan, akvaryumda en fazla onarlı grupların bakılması önerilir.
" } ] }