{ "title": "Alabalık", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/alabalik-6805.jpg", "date": "21.01.2024 19:46:53", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Alabalık, Amatör balıkçılığın gözdesi olarak bilinen bir tür olarak adlandırılmaktadır. Avlamak ve av yerlerini bulmak oldukça zordur. Alabalıklar genel olarak sıcaklık derecesi 10-15 arası olan berrak, soğuk ve bol oksijenli sularda yaşayan, yüzgeçleri dikensiz, oldukça hareketli, pulları oldukça küçük ve iç sularda lezzet bakımından oldukça lezzetli etçil hayvanlardır. Amatör tatlısu olta balıkçılığın gözdesi olarak kabul edilmektedir. Alabalıkların avı oldukça zordur. Aynı zamanda alabalıkların yaşadıkları yeri bulmak da zaman alacaktır ki; alabalık ustaları av yerlerini bu sebepten kimseyle paylaşmak istemezler.

Alabalık Türleri

Abant Alası; Bolu bölgesine özgü ve sadece Abant gölünde bulunan tür olarak bilinmektedir. Lakin Abant gölü civarındaki göllerde de bulunmaktadır. Abanta 100 km mesafede bulunan Beypazarı Karagölde de Abant alasına benzer bir alabalık bulunmaktadır. Vücudu açık kahverengi üst kısmı ise siyah ve iri siyah benekler ile kaplıdır. Kuyruk yüzgeci diğer alabalıkların aksine çatal şeklindedir. Abant alası maksimum 1 kg ağırlığında bulunabilir. Genel olarak yakalananlar ise 250 gr ağırlığındadır.

Deniz Alası; Günümüzde tatlı sularda üreyip denizlerde büyüme sağlayan tek tür olarak bilinmektedir. Doğu Anadolu'dan Karadeniz'e dökülen nehir ve tüm Karadeniz sahillerinde oldukça sık rastlanmaktadır. Genel olarak vücutları zeytin yeşili üst bölgeleri ise sarımsıdır. Yan kısımları ise daha açık bir renk olup, alt kısımları beyazdır. Sırtlarındaki yüzgeçlerinde siyah benekler bulunmaktadır. Genel olarak tatlı sularda avlanılmaktadır.

Dere-Dağ Alası; Balıkçı tezgâhlarında bulunması zor olan tek türdür. Tam anlamıyla bir dere balığıdır ve hayatının birçoğunu derelerde geçirmektedir. Eti en lezzetli olan iç su balıklarının başında gelir. Oldukça güçlüdürler. Oksijeni bol olan soğuk suları tercih etmektedirler. Solungaçlarından kuyruğuna kadar olan gövdesinde kırmızı benekleri bulunmaktadır. Etçil bir balık olduğundan sulardaki kabuklu canlıları, sinek larvaları ve diğer balıkların yavruları ile beslenmektedirler. Günümüzde yakalananlar arasında en büyüğü 25 cm olup, 250 gr ağırlığındadır.

Kafkas Alası; Yurdumuzun Doğu Anadolu bölgesinde bulunan nehir ve akarsularda bulunmaktadırlar. Aras nehri ve çevresindeki akarsularda ise oldukça sık karşılaşılmaktadır. Vücudunun yan kısmı ve sırt bölgesine doğru kısmının etrafı kahverengidir. Orta kısmı ise siyah noktalı benekler ile kaplı olduğu bilinmektedir. Karın bölgesi gümüş ve parlak bir renk içermektedir ve ayrıca gözleri oldukça iridir.

Gökkuşağı Alası; En tanınmış ve en çok avlanılan tür olarak bilinmektedir. Adı ise bedeninin yanlarından ilerleyen kırmızı ve pembe kuşaktan kaynaklanmaktadır. Üreme dönemlerinde erkeklerde bu kuşak oldukça göz alıcıdır. Baş ve vücudunun yan kısımları, sırt, kuyruk ve yüzgeçleri küçük olup, siyah benekler ile kaplıdır. Hızlı gelişmektedirler. Bu tür insan eli ile yapılan bir tür olarak bilinmektedir. Tüm dünyada yetiştiriciliği oldukça yaygındır ve aynı zamanda potansiyel olarak tehlikeli bir tür olarak bilinmektedir.
" } ] }