{ "title": "Akvaryum Yunus Balığı", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/akvaryum-yunusbaligi.jpg", "date": "19.01.2024 04:03:32", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Akvaryum yunus balığı, Latince Cyrtocara Moori adı ile bilinen bir yunus türüdür. Akvaryumda rahatlıkla beslenebildiğinden dolayı akvaryum yunusu olarak da bilinmektedir. Coğrafi kökenine baktığımız zaman Malawi Gölünde geniş bir alana yayıldığı görülen bu türün kumluk ve açıklık kıyı bölgelerinde yaşamayı sevdiği görülüyor. Genellikle sakin bir yapıya sahip olan bu türün nadir de olsa agresif bir tutum sergilediğini görebilmek mümkündür. Özellikle kendi türüne karşı orta derecede agresif bir tutum sergilerler.

Doğada yaşarken geniş kumluk alanları yem bulmak amacıyla gezen Akvaryum yunus balığının hem etçil hem de otçul beslenme şekillerini kullanabildiğini görebiliyoruz. Dip ve orta seviyelerde gezmeyi seven bu tür sürüsünü diğer balıklara karşı koruma eğilimindedir. Erkek olanları kur yaptığı zaman ya da dominant bir tavır sergilediklerinde koyu mavi ile lacivert arası bir renge bürünmektedirler. Bu tür genellikle vücutlarında 3 farklı renk taşıyabilmektedir.

Bu türün yumurtlama dönemi geldiği zamanki davranışlarına bakacak olduğumuz zaman Akvaryum yunus balığının erkeğinde renkte koyuluk, agresif bir tutum, dişiye sürekli kur yapma, titreme ve yumurtlama sonrası dişiyi hırpalama gibi davranışlar görülmektedir. Dişi olanlara baktığımız zaman ise yine renkte koyulaşma, etrafta yaşanan olaylara ilgisiz kalıp çekingen bir tutum sergileme, erkekten kaçma, yumurtlayacağı zaman titreme gibi davranışlar görülür. Dişi balığın yavrularını 15-18 gün kadar ağzında tutması da söz konusudur.

Erkek olanları 20 cm'e ulaşabilirken dişi Akvaryum yunus balığı 16,5 cm'de kalır, ancak bunların tipik uzunlukları olduğunu belirtmek gerekir. Bu balıklar düzenli olarak beslendikleri zaman daha uzun boyutlara da ulaşabilmektedir. Bu türün balıklarının cinsel olgunluğa ulaşmalarının ve büyümelerinin uzun zaman aldığını görebilirsiniz. Bu süre 17-18 ay sürebilmektedir. Cinsel olgunluğa eriştikleri zaman ise dişi olanların bir defada 20 ile 90 arası yumurta dökmesi mümkündür. Eğer balığın uygun şekilde beslenmesi ve doğal ortamındaki su şartlarının sağlanması mümkün olursa iki ayda bir yumurtlaması mümkün olacaktır.
" } ] }