{ "title": "Akvaryum Balık Yemi", "image": "https://www.baliklar.gen.tr/images/akvaryum-blik-yemi.jpg", "date": "19.01.2024 01:03:27", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Akvaryum Balık Yemi, Yemleme balıkların beslenmesi bakımından oldukça önemli bir yer tutar. Balıkların sağlıklı ve üretken olmaları için doğru bir şekilde yemleme yapmak zorunludur. Fazla ve yanlış yemi balık yemez ve bu yem suyu kirletir, balığın sağlığını olumsuz yönde etkiler. Balıkların doğal ortamlarında yedikleri yemleri temin edip, onu vermek en doğrusudur fakat bu bazen mümkün olmadığı için ona en yakınını yapmak ya da satın almak mümkündür.

Balıkların doğal beslenme alışkanlıkları doğal yaşamlarında balıklar; sinek, böcek ve bitkilerden faydalanırlar. Sularda yetişen, solucan, böcek larvaları, yeşil bitkiler, yosunlar, mercan, salyangoz ve küçük balıkları yerler. Mevsimlik oluşumlar balıkların beslenmelerinde etki gösterir, gelen sellerle, bahar mevsiminde balıklara bol miktarda gıda oluşturur ve bu aylarda balıkların üremeleri artar. Balıkların bir kısmı su yüzeyinde avlanırlar, yüzen canlıları yerler. Bir kısmı da orta düzeyde avlanırlar, yosun, bitki ve taşınan yemleri tüketirler. Bir kısmı da suyun dibinde beslenirler.

Balıkların besin gereksinimleri; Balıkların, protein, karbonhidrat, yağ, mineraller, vitaminler ve suya ihtiyaçları vardır. Proteinlerle balıkların kemikleri, kasları ve diğer organik kısımları gelişir. Karbonhidratlarla enerji oluştururken, vitamin sağlığın oluşumuna katkı sağlar, direnç'i ve kemik gücünü arttırır.

Yemleme balıkların bakımında oldukça önemlidir. Balıkların daha sağlıklı ve üretken olmaları için doğru yemleme yapmak mecburdur. Fazla ve yanlış yem verilirse balık yemez bu yem sadece suyu kirletir, balığın sağlığını olumsuz yönde etkiler. Balıkların doğal ortamlarında yedikleri yemleri temin edip, onu vermek en doğrusudur fakat bu bazen mümkün olmadığı için ona en yakın olanı yapmak ya da satın alınmadır.

İpuçları ve uyarılar

Canlı veya taze yemler besleyici ve en çok tercih edilen balıklar tarafından sevilen gıdalardır. Solucanlar, böcek larvaları ve tuzlu su fleas karideslerini iştahlı bir biçimde hemen tüketirler. Akvaryum balıklarına yedirilecek olan canlı yemler hastalık taşımayacak ve bakteri oluşturmayacak bir biçimde olmalıdır. Bu sebeple, yem her zaman temiz yerlerden satın alınmalı ve bulundukları su kirli olmamalıdır. Ölü olanları ayıklanarak temizlenmelidir. Bu tarz canlı yemleri tuzlu suda bekletmekte fayda vardır. Balıkların ağız yapıları nasıl besleneceklerini gösterir. Ağızları aşağı doğru dönük olan balıklar dipten beslenme şekli ile beslenirler, batan yemler bulundurulmalı ve tercih edilmelidir. Tamamen bitkisel bir şekilde beslenen türler için yemler birkaç çeşit olarak bulundurulmalı ve farklı markaların farklı içeriğe sahip yemleri tercih edilmelidir.

Suda yer alan canlı yemler

Su Piresi: Daphnia. Kırmızı ve beyaz türleri vardır. Su piresi denmesinin nedeni su içerisinde kısa sıçramalar yaparak hareket etmesindendir. Toplanan su pireleri bir saat kadar temiz suda bekletilip arıtıldıktan sonra canlı kalanları toplanarak balıklara verilir. Cyclops: Büyük balıklar için, suyun orta katmanlarında yaşarlar. Saydam Kurt: Büyük balıklara verilir. Suyun üst kısımlarında yaşarlar. Bir cm. Uzunluğunda iplik inceliğindedir. Şeffaf bir beyazlığa sahiptir. Suda dikine bir şekilde dururlar. Ani kıvrım hareketlerle yüzerler. Sivrisinek ve larvalar, bahçe havuzlarında ve su birikintilerinde yaşarlar. Bir cm. Uzunlukta çamura gömülü bir şekilde dururlar, karanlık ve nemli bir ortamda uzun süre yaşayabilirler. Tubifex: Kirli sularda oluşurlar, pis sularda ve havuzlarda bulunur. Suyun dibinde bir kısmı zeminin içindedir. Solucana benzer koyu kırmızı bir renge sahiptirler. 3 cm. Uzunlukta, kıl gibi ince ve sürekli hareketlidir. Yarısı toprakta gömülü bir şekilde olduğu için toprakla birlikte alınmalı ve temizlenerek balıklara verilmelidir.
" } ] }